Happy exit, hoe zorg jij daarvoor?

Na jaren succesvol ondernemer geweest te zijn, wil jij het stokje aan de volgende ondernemer doorgeven. Het is tijd om je op nieuwe doelen te focussen. Maar hoe zorg je ervoor dat dat stokje overgeven als opluchting voelt en niet als een grote fout? Oftewel: hoe zorg jij voor een happy exit? In dit artikel geven we enkele tips.

Aan de slag met een expert

Je wil niets liever dan een goed gevoel overhouden aan de overname van je bedrijf. Je hebt immers jarenlang hard gewerkt om het tot een succes te laten worden. Als ondernemer wil je graag alleen met professionals werken. Dus waarom ook niet nu? Bedrijfsovername adviseur Eelco Smit is de aangewezen persoon om die onderhandeling samen met jou aan te gaan. Diegene die zijn of haar emoties het beste onder controle kan houden, wint de onderhandeling. Omdat jij jarenlang hebt gewerkt aan de onderneming en dus ook een gevoel hebt opgebouwd voor deze organisatie, is Eelco daar om jou te adviseren. Deze business coach kijkt zonder emoties naar de onderhandeling en kan je adviseren over hoe jij het beste uit deze onderhandeling kan krijgen.

Hoeveel is mijn bedrijf waard?

Als je een beetje op internet hebt rondgekeken, zie je veel formules zoals ‘5 keer je jaaromzet’ of ‘.. keer je winst’. Laat die formules lekker varen en kijk naar de ├ęchte waarde van een onderneming. Kijk naar de toekomst. Wat is het voordeel voor de koper? Kan hij hiermee zijn business uitbreiden of een belangrijke concurrent uitschakelen? Die formules zeggen niets over de waarde van jouw bedrijf. Met een ervaren coach kijk je naar de potentie van jouw organisatie voor de koper.

Happy exit: wat zijn je doelen?

Waar het vaak mis gaat, is dat ondernemers geen doelen stellen voor na de overname van hun bedrijf. Van een 60-urige werkweek ga je naar een werkweek van 0 uur – je bent immers gestopt met werken. En wat ga je dan doen? Zorg dat je voorafgaand aan de onderhandeling al weet wat je wil doen nadat je het stokje over hebt gedragen. Wil je leren tennissen? Wil je meer tijd doorbrengen met familie en vrienden of wil je een nieuwe taal leren? Je hebt de tijd en de vrijheid om nieuwe dingen te ontdekken, dus waar wacht je nog op?!

Roos